Gruppeterapeutiske tilbud etter prinsipper fra ACT: 

1. Stressmestringsgruppe: 

For hvem? Gruppetilbudet Stressmestring passer for ungdom fra 15 -17 år som strever med å håndtere stress, og/eller har moderate psykiske vansker og grad av symptomer, som angst, bekymring, depresjon og utmattelse/slitenhet. 

Henviser kan henvise direkte til gruppetilbud. Jeg starter opp grupper ved nok påmeldte. 

Jeg har nå en pågående gruppe ved Johan Bojer vgs, våren 25, med 8 deltakere

Hvor ofte og hvor mange gruppemøter, og innhold? Gruppesamlingene for Stressmestring er ukentlig, a 2 timer hver gang, 4 + 1 samlinger. Det vil brukes tid på å bli kjent med hverandre, og på å bli trygg i gruppen. I den første del av kurset er det mest fokus på psykoedukasjon, hvor metodikk fra ACT (accepptance and commitment-therapy) presenteres. 

Her vil du bli kjent med metoder for å håndtere stress, vanskelige tanker, følelser og relasjoner, og leve et liv i tråd med det som er viktig for deg og dine verdier. 

I siste del av kurset vil det være fokus på å få integrert modellen og metodikken i eget liv og ens egen hverdag. I denne fasen bidrar gruppemedlemmene aktivt med å dele utfordringer og erfaringer de står i, og de gir hverandre innspill på hvordan håndtere ulike situasjoner, relasjoner etc. med utgangspunkt i metodikk fra ACT. Gruppens størrelse er på ca 6-8 personer

Hva lærer jeg ? Sammen med de andre i gruppa jobber du med livsspørsmål, og du får lære verktøy for å leve et liv i bedre balanse og i kontakt med deg selv og dine verdier. Dette gjør at du vil erfare at du bedre kan håndtere stress, vanskelige tanker og følelser, og ta gode valg for deg selv i ditt liv. 

Innholdet i samlingene er en blanding av teori og opplevelsesbaserte øvelser. En vektlegger at hver og en setter av tid mellom samlingene til å øve hjemme, og  forsøke få til konstruktive endringer i sin hverdag.

Teoretisk forankring: Kurset baserer seg på en form for kognitiv atferdsterapi som heter ACT (acceptance and commitment therapy). Jeg er sertifisert gruppeleder i ACT.

Det vi jobber med i kurset er:

Hva er viktig i mitt liv?

Hvordan forholde seg til vanskelige følelser og tanker?

Hvordan forhindre psykisk uhelse og utmattelse?

Forskning fra både Sverige, England og Australia viser at det en lærer på kurset er effektive måter å redusere stress, angst og nedstemthet på, samt at det er generelt helsefremmende, og har positivt effekt på livskvalitet og trivsel blant ungdommer og unge voksne (Livheim, 2015, Brinkborg, 2011)

For å bli med i en gruppe kreves henvising fra lege eller psykolog. Du kan henvises direkte til gruppetilbud.

Grupperegler og avtaler mellom kursholder og deltakere blir gjennomgått før - og ved oppstart. 

Tidligere kursdeltakere har sagt: 

"Jeg lærte å takle stress og vanskelige følelser på en konstruktiv måte"

"Jeg lærte meg å huske å leve"

"Jeg er blitt bedre på å akspetere livets ulike sider"

"Jeg har lært å akspetere vanskelige føleser som en del av livet"

"Jeg synes mindfulnessøvelsene var nyttige"

"En av øvelsene var livsforandrende, på en bra måte"

"Jeg likte diskusjonene, pratingen og åpenheten i gruppa"

"Jeg fikk et håp om at alt vil gå bra, og jeg lærte mye om meg selv"


2. Mestringsgruppe for barn 8-12 år, med nevroutviklingsforstyrrelser:

Pågår våren 25

For hvem? Barn fra små- og mellomtrinn med diagnostisert ADHD og/eller Tourette møtes i gruppen. 

Hvor ofte og hvor mange gruppemøter? Gruppen møtes en gang i uka, 1,5/ 2 t hver gang, i 4 uker, i alt 4 gruppemøter for barna. Foreldre deltar i  et felles informasjonsmøte før oppstart, og jobber selv med å motivere sitt eget barn til deltakelse. Gruppa møtes utendørs på et egnet område (Museet Kystens Arv). 

Gruppens formål og hensikt: Hensikten med gruppa er at barna skal møte andre barn med liknende utfordringer som seg selv. De skal lære om sine diagnoser via psykoedukasjon og samtale, men i all hovedsak er dette en opplevelsesbasert mestringsgruppe, hvor vi blir kjent med oss selv via aktiviteter som stimulerer sanseapparatet, kropp og motorikk, og mindfulnesøvelser. Vi øver på samarbeid og problemsløsning i gruppen. Det er fokus på samhold, samarbeid og teamfølelse. Det er ikke noen av aktivitetene som er konkurransepreget. 

Barn med nevroutviklingsforstyrrelser har ofte vansker med å tilpasse seg, og de kan kjenne på sterke følelser og ha vansker med å regulere disse, dette kan gi utfordringer på skolen og sosialt. Gruppen vil derfor tilby en arena for mestring i trygge omgivelser, der en får erfare å høre til og å bli akseptert i en trygg og utforskende setting.

2025/2026:

Stressmestringsgrupper vil gjennomføres på videregående skoler, hvis en har nok deltakere fra samme skole, 8-10 stk (gjelder for Fosen og Trondheim).

Oppstart av Mestringsgruppe for barn med ADHD og Tourette ved nok påmeldte

Oppstart av Mestringsgruppe for ungdommer med angst (høsten 25)


Ta kontakt hvis dette er av interesse!